"UNUL DINTRE NOI" ROMANIA

Home » “UNUL DINTRE NOI” » DEMNITATEA UMANA » DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI

DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI

Advertisements

Viata si Familia  in Declaratia Universala a Drepturilor Omului

Declaratia Universala a Drepturilor Omului a fost adoptata in Adunarea Generala a Natiunilor Unite pe 10 decembrie 1948. Si are formulari foarte clare in favoarea dreptului la viata al tuturor, libertatea de constiinta si religie si drepturile inalienabile ale parintilor si familiei.

Articolul 3 afirma: “Oricine are dreptul la viata, libertate si securitatea persoanei.”

Este evident ca dreptul la viata proclamat in acest articol nu exclude pe nimeni. Nu il exclude pe copilul nenascut, persoanele bolnave sau muribunde. Afirma ca “oricine”, deci este evident ca sunt inclusi si copiii care au trai noua, opt sau sapte luni sub inima mamei lor. Daca ii include pe copii la aceste luni de graviditate, ii include pe copiii pe durata tuturor celor noua luni de graviditae, ceea ce inseamna de la conceptie. Daca declaratia ar fi intentionat sa ii excluda pe copii aflati in primele luni, saptamani sau zile  de viata intra-uterina, atunci aceasta ar fi fost formulata ca atare. Onestitatea si justitia cer/indica/impun fiecaruia sa apere viata, libertatea si securitatea oricui din momentul conceperii (unificare ireversibila a acelor mici parti pretioase ale corpurilor mamei si tatalui numite ovul si spermatozoid) pana la moartea naturala.

Trebuie mentionat ca in momentul adoptarii Declaratiei Universale a Drepturilor Omului avortul nu era legalizat in nici o tara. Dupa aceasta, in anii 50 cand cateva tari comuniste au legalizat avortul, Adunarea Generala a Natiunilor Unite din 20 noiembrie 1959 a adoptata Declaratia Drepturilor Copilului. Acest document urmeaza Declaratiei Universale a Drepturilor Omului si declara ca  “un copil, in virtutea imaturitatii sale fizice si mentale, are nevoie de o speciala protectie si grija, inclusiv protectie legala adecvata, atat inainte cat si dupa nastere.”

Conventia pentru drepturile copilului din 1989, ratificata de multe tari, afirma din nou ca toate drepturile in aceasta conventie se aplica unui copil dupa dar si inainte de nastere. Inainte de nastere un copil exista/ are o viata de 9 luni, nu de sase sau sapte. Conventia pentru drepturile copilului trebuie aplicata din momentul conceperii.

Articolul 16 afirma: (1) Barbatul si femeia… au dreptul sa se casatoreasca si sa formeze o famili.

(2) Intr-o casatorie trebuie sa se participe numai cu vointa libera si consimtamnt deplin al viitorilor soti.

(3) Familia… este indreptatita l aprotectie din partea societatii si a statului.

(1) Este evident ca numai un barbat si o femeie au dreptul de a se casatori si de a forma o familie (barbat si femeie cu copii). Potrivit Declaratie Universale a Drepturilor Omului doi barbati sau doua femei nu au dreptul sa se casatoreasca si sa formeze o familie.

(2) Nimeni, inclusiv parintii sau rudele, nu au dreptul sa forteze pe nimeni sa se casatoreasca.

(3) Este bine sa se mentioneze ca exista un consens al tuturor locuitorilor globului ca o familie este reprezentata de un barbat casatorit cu o femeie impreuna cu copiii lor. Exista un disagrrement , deci lipsa unui consense, in ceea ce privest e a numi familie orice alta forma de convietuire, de exempleu intre doi barbati, doua femei, un barbat si o femeie traind impreuna temporar, un barbat cu mai multe femei, o femeie cu mai multi barbati etc Societatea si statul ar trebui sa protejeze o familie despre care toti cetatenii sunt de acord  ca reprezentand o familie, adica barbatul s femeia casatariti si copiii lor.  Persoanele care cer drepturi similare celor ale membrilor unei familii cum ar fi cei din cuplurile de acelasi sex, persoanele necasatorite care traiesc temporar impreuna pot obtine legal tot ceea ce doresc pe calea contractelor civile. De exemplu mostenire mutuala, ingrijire mutuala, proprietate comuna etc

Articlul 18 afirma: Oricine are dreptul la libertate d egandire, constiinta si religie; acest drept include… libertatea de a-si manifesta religia sau credinat prin invatamant, practicare sau observare in public sau privat.

Constiinta este cunostiinta despre si convinderea despre ceea ce este drept, just, adevarat, adecvat sau corect a fi facut.

Libertatea de constiinta include dreptul de a actiona si a se comporta potrivit propriei constiinte atat timp cat actiunea sau comportamentul nu sunt indreptate impotriva drepturilor altor persoane.

Dreptul la liberatea d econstiinta include dreptul de a nu da ascultare ordinelor care obliga a face ceva impotriv apropriei constiinte, fara nici o urmare negativa pentru persoana care nu da ascultare unui astfel de ordin.

Exemple obisnuite sunt refuzul de a participa la intreruperea/terminarea vietii unui copil nenascut (avortul), in terminarea oprirea vietii unei persoane bolnave sau muribunde (asa numita eutanasie), in a trimite o persoan acatr eun avortionist, in a vinde sau a prescrie mijloace pentru a opri viata unui copil nenascut in primele sale zile de viata (asa numitele contraceptive care pun capat vietii copilului nenascut in primele zile de viata), in a aprescrie sau a vinde mijloace care conduc la boli grave sau determina infertilitate (asa numitele contraceptive care determina infertilitate temporara unei persoane), in a produce sterilizare care produce afectiuni grave sau infertilitate permanenta), in a pune la dispozitie inseminare artificiala, care includerea devnirea unui parinte (asa numitul donator de sperma sau donatoare de ovule) fara a da nici o ingrijire sau afectiune copilului sau alte situatii similare.

Libertatea manifestarii religiei in public sau privat, printre alte elemente evidente, include dreptul de a expune la locul de munca sau in alte locuri a simbolurilor religioase precum crucifixe sau imagini sfinte, cel putin in masura in care li se permite altor persoane sa afiseze fotografii ale unor staruri pop, actori sau ale altor persoane care sunt placute.

Articolul 23 afirma: (3) Orice persoana care lucreaza are dreptul la o remuneratie dreapta si favorabila, asigurandu-i lui si familiei sale o existenta demna de de demnitatea umana…

SAlariul care sa asigure o existenta demna de demnitatea umana trebuie sa fie astfel ca familia sa paota avea suficient amancare pentru a –si mentine sanatatea, sa aiba astfel de haine incat s afie sanataosi, sa aiba o astfel d ecaa care sa ii asigure o viata fizica si psihologica sanatoasa.  O viat asanatoasa psihologic aimpune suficient spatiu astfel incat parintii, fii si ficele sa locuiasca separat, iar copii sa paota invata in liniste. Toate aceste conditii pot fi asigurate si intr-un mod moddest, dat trebuie asigurate.

Prin aplicarea/respectarea acestui drept multe mame care lucreaza in afara caminului lor din cauza necesitatii asigurarii unor nevoi materiale bazale ar avea posibilitatea sa stea acasa cu copiii lor. Aproape 80% din mamele croate lucreaza in afara caminului  fara sau cu foarte putina satsfactie la locul de munca. Femei care fac curat, sau lucreaza in fabrici de textile sau in conditii similare, vanzatoare si categorii similare, se pot bucura ca au contacte la locul de munca, dar toata aceasta bucurie poate fi primita intr-o singura ora in compania persoanelor pe care ele le aleg. Un mare numar dintre aceste mame ar fi bucuroase sa stea acasa daca salariul lor modest ar fi inlocuit printr-un venit adecvat pentru familia lor. Aceasta ar fi mai bine exprimat prin articolul 25 al Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.

Articolul 25 declara: (2) Maternitatea si copilaria sunt indreptatite la o ingrijire si asistenta speciale.

Maternitatea incepe la conceptie. Copilaria incepe la conceptie.

Articolul 26 afirma: (3) Parintii au dreptul primar sa aleaga educatia care trebuie data copilului lor.

Parintii au dreptul ca in oricare scoala care este frecventate de copiii lor, inclusiv scolile de stat,  acestia sa fie  educati in conformitate cu convingerile lor pozitive, inclusiv conform celor religioase. Nu este permis  a se expune copiii asa zisei educatii sexuale care nu este in conformitate cu convingerile pozitive ale parintilor. Orice educatie sexuala poate fi prezentata numai cu acordul eplicit al parintilor.

Articolul 29 afirma: (2) In exercitatrea acestor drepturi si libertatilor, oricine va fi supus numai unor limitari determinate de lege numai in scopul asigurarii recunoasterii si respectarii drepturilor si liberatilor altora sau pentru a veni in intampinarea cererilor moralitatii, ordinei publice sau  binelui general al unei societati democratice.

 

Acest articol face in mod evident inacceptabil asa-zisul drept la avort. O mama are dreptul sa aiba cat de multi copiii doreste si in momentul cand ea decide, dar din momentul in care copilul si-a inceput existenta (adica unirea inseparabila a acelor mici particule ale corpului tatalui- spermatozoidul- si ale mamei- ovulul), dreptul la viata si dreptul de fi nascut al copilului nenascut  trebuie respectat. Dreptul la libera decizie exista numai inainte de conceptie.

 

BISERICA CATOLICA SI DREPTURILE OMULUI

Toate drepturile umane cuprinse in Declaratia Universala a Drepturilor Omului sunt promovate de Biserica Catolica de la inceputul existentei sale, de aproape 2000 de ani.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: