"UNUL DINTRE NOI" ROMANIA

Home » “UNUL DINTRE NOI” » EXPLICAREA INITIATIVEI LEGISLATIVE CETATENESTI EUROPENE

EXPLICAREA INITIATIVEI LEGISLATIVE CETATENESTI EUROPENE

Advertisements

305661_361762477195521_784182436_n

Ce este o initiativa legislativa cetateneasca europeana (ILCE)?

Initiativa legislativa cetateneasca europeana este un nou instrument de participare democratica. Aceasta reprezinta o inivitatie adresata Comisiei Europene, “guvernul” Uniunii Europene, de a face o propunere legislativa asupra unor aspecte care sunt  de competenta legislativa a Comisiei Europene. O initiativa legislativa  cetateneasca europeana trebuie sustinuta de minimum un milion de cetateni UE, din cel putin 7 dintre cele 28 state membre. O initiativa cetateneasca poate aborda orice domeniu care intra sub incidenta legislativa a Comisiei Europene, deci nu abordeaza domenii care sunt reglemntate strict de legislatia statelor membre, cum sunt avortul sau IVF. Pentru a schimba legislatia unui stat sunt necesare initiative legislative nationale, adresate parlamentului tarii respective.

Initiativa legislativa cetateneasca europeana “Unul dintre noi” – un milion de semnaturi –  un pas istoric in directia apararii vietii in Europa.

“Unul dintre noi” este una dintre primele initiative cetatenesti europene inregistrate in Uniunea Europeana. Telul acesteia este sa aduca un progres considerabil in Europa, in protejarea vietii umane incepand de la conceptie, conform competentelor UE.

Bazandu-se pe definitia embrionului uman ca fiind inceputul dezvoltarii fiintei umane, care a fost data intr-o recenta decizie a Curtii Europene de Justitie (Brustle vs. Greenpeace), “Unul dintre noi” cere EU sa inceteze finantarea activitatilor care includ distrugerea embrionilor umani, in mod deosebit in domeniile cercetarii, ajutorului pentru dezvoltare si sanatate publica. Aceasta va fi realizata printr-o schimbare a regulamentelor financiare ale UE care hotarasc cum este cheltuit bugetul EU. Acest buget de care dispune Uniunea Europeana  poate sustine actiuni contrare vietii din momentul conceptiei in statele membre in cadrul unor politici publice sau in afara UE, sub forma de ajutor de dezvoltare. O astfel de interzicere ar fi o mare contributie la consistenta politicilor in UE.

Potentialul impact

Initiativa Cetateneasca Europeana “UNUL DINTRE NOI” are un potential politic mai mare decat oricare alta initiativa luata pana in prezent la nivel european pentru apararea demnitatii persoanei si a vietii de la conceptie.  Daca un milion de cetateni sau mai multi vor fi de acord cu aceasta, un standard etic concret ar putea fi stabilit in intreaga Europa cu privire la respectarea demnitatii umane a fiecarui membru al familiei umane, oricat de tanar ar fi acesta. Rezultatul dorit al initiativei este interzicerea in bugetul UE a  politicilor care duc la distrugerea de vieti, dar si la o schimbare politica si o mai mare constientizare a necesitatii de a se respecta dorinta unui mare numar de cetateni europeni. Mai mult, jurisdictia Curtii Europene a Drepturilor Omului, unde se afla in desfasurare multe cazuri de bioetica, ar putea fi influentata pozitiv.

Organizare

“Unul dintre noi” este bazata pe un sprijin larg: biserici, politicieni, parlamentari europeni si conducatorii din societatea civila s-au angajat sa sustina initiativa in moduri variate. Alaturi de comitetul responsabil, alcatuit din 7 membrii, un birou central pentru coordinare sustine campania initiativei. ILCE “Unul dintre noi” a fost lansata in Romania in iulie 2012. Pana la 1 noiembrie 2013, cel putin un milion de semnaturi (pe formulare pe hartie sau online) trebuie adunate in UE.

Sprijinul dumneavoastra va fi de o importanta cruciala!

Cititi si :

COMUNICAT DE PRESA

INTREBARI SI RASPUNSURI FRECVENTE

EXPLICATIA SINTETICA A CAZULUI Brustle versus Greenpeace

Buton One of UShttps://ec.europa.eu/citizens-initiative/ECI-2012-000005/public/signup.do

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: