"UNUL DINTRE NOI" ROMANIA

Home » ETAPELE ICE

ETAPELE ICE

Advertisements

PROCEDURA PAS CU PAS in limba romana

1.Pregătirea şi înfiinţarea unui comitet al cetăţenilor

Cetăţenii care doresc să lanseze o iniţiativă trebuie să evalueze, mai întâi, dacă iniţiativa cetăţenească europeană este, într-adevăr, cea mai bună modalitate prin care îşi pot promova ideea, având în vedere că o iniţiativă trebuie să fie o invitaţie adresată Comisiei de a propune legislaţie.

Iniţiativele cetăţeneşti trebuie propuse de un comitet al cetăţenilor format din cel puţin 7 cetăţeni ai UE a căror vârstă le permite să voteze la alegerile pentru Parlamentul European (care au împlinit 18 ani, cu excepţia cetăţenilor austrieci, care pot vota începând de la 16 ani) şi care trăiesc în cel puţin 7 state membre diferite. Aceştia nu trebuie să fie cetăţeni ai unui număr de 7 state membre diferite, însă trebuie să aibă cetăţenia unui stat membru al UE.

2. Înregistrarea propunerii de iniţiativă

Înainte de a începe colectarea declaraţiilor de susţinere de la cetăţeni, organizatorii trebuie să solicite înregistrarea propunerii de iniţiativă pe acest site.

3. Certificarea sistemului dumneavoastră de colectare online

Acest pas este obligatoriu doar dacă organizatorii intenţionează să colecteze declaraţii de susţinere online.

4. Colectarea declaraţiilor de susţinere

După ce au primit confirmarea înregistrării propunerii de iniţiativă, organizatorii pot începe să colecteze declaraţiile de susţinere de la cetăţeni. Organizatorii au la dispoziţie 12 luni pentru a colecta numărul necesar de declaraţii de susţinere (în total 1 milion, inclusiv un număr minim de declaraţii din cel puţin 7 state membre – a se vedea mai jos Numărul minim de semnatari pentru fiecare stat membru).

5. Verificarea declaraţiilor de susţinere de către autorităţile naţionale competente

“După ce au colectat declaraţiile de susţinere necesare, organizatorii trebuie să le solicite autorităţilor naţionale competente din fiecare stat membru în care au colectat declaraţiile de susţinere să certifice numărul de declaraţii de susţinere valabile colectate pentru ţara respectivă.”

6. Prezentarea iniţiativei în atenţia Comisiei

După ce au primit de la autorităţile naţionale competente certificatele (cel puţin 7) care atestă că au colectat numărul necesar de declaraţii de susţinere (1 milion în total şi numerele minime pentru cel puţin 7 state membre), organizatorii îşi pot prezenta iniţiativa Comisiei, alături de informaţii despre susţinerea şi finanţarea pe care le-au primit pentru iniţiativa lor.

7. Examinarea iniţiativei, audierea publică în Parlamentul European şi răspunsul Comisiei

În termen de 3 luni de la prezentarea iniţiativei:

  • reprezentanţii Comisiei se vor întâlni cu organizatorii pentru a le permite să explice în detaliu chestiunile ridicate de iniţiativa lor
  • organizatorii vor avea posibilitatea de a-şi prezenta iniţiativa în cadrul unei audieri publice la Parlamentul European
  • Comisia va adopta un răspuns oficial în care va explica, dacă este cazul, acţiunile pe care le  va propune ca răspuns la iniţiativa cetăţenească şi motivele acţiunilor sale sau ale refuzului de a acţiona.

8. În cazul în care Comisia decide să dea curs iniţiativei dumneavoastră : este demarată procedura legislativă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: