"UNUL DINTRE NOI" ROMANIA

Home » EURO 2014: VOT PENTRU VIATA » CHESTIONAR DE BIOETICA ADRESAT CANDIDATILOR LA ALEGERILE 2014

CHESTIONAR DE BIOETICA ADRESAT CANDIDATILOR LA ALEGERILE 2014

Archives

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

@Unul_dintre_Noi

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

https://twitter.com/Unul_dintre_Noi

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Advertisements

2bunica si nepot

INTRODUCERE  

Anul trecut, aproape 2 000 000 de cetateni din UE , din cele 28 state membre, au semnat “Unul dintre noi”, Initiativa Legislativa Cetateneasca Europeana, care a devenit cea mai mare initiativa dintre cele incheiate.   Aceasta initiativa cere ca viata si demnitatea umana sa fie garantate.  

Acest chestionar, sustinut de o mobilizare foarte puternica a societati civile, are ca tel sa identifice care sunt pozitiile candidatilor, participand la Alegereile europarlamentare din mai 2014, privind protectia vietii si demnitati vietii umane. Protectia vietii si demnitati vietii umane este recunoscuta prin Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, in articolul 1: “Demnitatea umana este inviolabila. Aceasta trebuie respectata si protejata.” Din acest principiu decurg alte drepturi, cum ar fi dreptul la viata (articolul 2), dreptul la integritatea persoanei (articolul 3), si principiul non-discriminarii (articolul 21). Orice discriminare pe bazata pe sex, rasa, culoare, origine etnica sau sociala, trasaturi genetice, limba, religie sau convingeri.

În 2000, Uniunea Europeană a adoptat Carta drepturilor fundamentale și a încorporat -o în Tratatul de la Lisabona (2009). Această Cartă are o putere juridica similara Tratatul de la Lisabona.

Tema 1  

Demnitatea umana si cercetarea pe embrioni umani Cercetarea pe embrioni umani și pe celule stem embrionare umane ( hESCs – extrase dintr-un embrion ) implică distrugerea de embrioni. Deoarece aceasta cercetare ridica intrebari etice, in statele membre ale Uniunii Europene se aplică diverse legislații: sisteme permisive, sisteme permisiv cu restricții, sisteme restrictiv și sisteme de interzicerea. Uniunea Europeană contribuie financiar la programele cu hESCs în unele state membre, în cadrul programului “Orizont 2020”. Ca un memento, cercetarea pe celulele stem poate fi utilizata pentru terapia cu celule sau pentru cercetare in industria farmaceutică.

ÎNTREBAREA 1  Cercetare pentru terapie cu celule stem are scopul de a trata pacienti, oferindu-le transplanturi de celule stem. Timp de 20 ani cercetarea pe celule stem embrionare umane (hESCs) NU au avut nici un rezultat în terapia celulara. În plus, terapia cu celule stem non-embrionare cum ar fi celulele stem adulte și celule stem din sange din cordonul ombilical, a tratat deja multi pacienti. Avand in vedere aceste realitati:

Sunteți de acord că Uniunea Europeană ar trebui să oprească promovarea și finanțarea cercetării hESCs – celule stem embrionare pentru terapia cu celule și apoi să promoveze și să finanțeze numai cercetarea celulelor stem non – embrionare pentru terapia cu celule?

DA                                        NU                                    NU STIU

ÎNTREBAREA 2

Cercetarea Industriei farmaceutice utilizeaza celule stem drept model pentru boli și pentru a cerceta molecule (teste de toxicitate, …). Celule umane stem pluripotent induse (IPS) au fost descoperite în 2006 de către profesorul Yamanaka (Premiul Nobel pentru Medicină 2012). Comunitatea științifică recunoaște că celulele celule stem embrionare umane si IPS au aceeași capacitate de a fi utilizate pentru cercetare in industria farmaceutică. În ceea ce privește aceste date:

Sunteți de acord că Uniunea Europeană ar trebui să oprească promovarea și finanțarea cercetării în industria farmaceutică pe hESCs, și apoi ar trebui să promoveze și să finanțeze numai cercetarea celulelor stem non-embrionare pentru industria farmaceutică?

DA                                           NU                                     NU STIU

TEMA 2

În funcție de legislațiile naționale, avortul este fie legal, fie ilegal. Când este  legal, legislația impune mai mult sau mai puțin limitate și supravegheaza indicațiile. Aceste restricții variaza, neexistand o poziție comună în Europa .

INTREBAREA 3

Avortul este considerat ca fiind o derogare de la dreptul fundamental la viata, recunoscut în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (“Orice persoană are dreptul la viață ” articolul 2) și în Convenția Europeană a Drepturilor Omului (“Dreptul fiecaruia la viață trebuie să fie protejate prin lege ” articolul 2).

Veti susține orice măsură ( cum ar fi interzicerea avortului, punerea în aplicare a criteriilor  de limitare aavortului,  garantarea libertății de exprimare , … ), care va îndemna statele membre să pună în aplicare acest drept fundamental la viata (de la concepția), și care va preveni o nouă legislație în contradicție cu acest drept ?

DA                                          NU                                              NU STIU

INTREBAREA 4

În ceea ce privește contribuția financiară a Uniunii Europene cu privire la sănătatea sexuală și reproductivă:

Va angajati pentru a preveni promovarea și finanțarea programelor de avort și să sprijiniti programele care protejează femeile gravide de  violență?

DA                                           NU                                               NU STIU

INTREBAREA 5

La inceputul acestui an, un reprezentant spaniol a adresat o întrebare scrisă (nr. 655) “Problema avorturilor  in stadii avansate ale sarcinii”,  Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. El a scris “Într-o serie de țări europene care permit avortul in stadii avansate ale sarcinii, se întâmplă ca fetusi umane se nasc vii, supraviețuind avortarii lor” și a întrebat “care vor fi pasii  specifici pe care Comitetul de Miniștri ii va lua, în scopul de a garanta că fetusi care supravietuiesc avortului sa nu fie  lipsiti de tratamentul medical la care au dreptul – ca persoane umane născuți vii – în conformitate cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului ?” Comitetul de Miniștri a răspuns ca”, ar fi de acord să ia din nou in  consideratie  această problemă la una dintre reuniunile lor viitoare “(Deciziile pe 12 februarie și 13, 2014).

Sunteți de acord că Uniunea Europeană ar trebui să scoată în afara legii avortul in stadii avansate ale sarcinii, pentru că aceasta înseamnă a ucide un fetus dincolo de pragul de viabilitate a unui copil nou-născut?

DA                                          NU                                               NU STIU

TEMA 3

INTREBAREA 6

Progresul în tehnicile de diagnostic prenatal permite selectarea ființelor umane din motive genetice. Unii dintre fetusi sunt avortați, deoarece acestea au sexul feminin: Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Nils Muižnieks, a cerut interzicerea avorturilor selective pentru sex, deoarece acestea sunt practici discriminatorii.

Ati sprijini măsurile de prevenire a tuturor formelor de concentrare a selecției prenatale pe fati de sex feminin, deoarece aceasta este o practică discriminatorie și eugenice?

DA                                            NU                                                NU STIU

INTREBAREA 7

Alti fetusi sunt avortați, deoarece acestia prezinta o afectiune: într-o serie de state membre, sistemul de testare prenatala duce la eliminarea/avortare persoanelor cu handicap daca prezinta  sindromul Down. Ati sprijini măsurile de prevenire a tuturor formelor de  selecție prenatale concentrate pe fetii afectati de sindromul Down, deoarece aceasta este o practică discriminatorie și eugenica?

DA                                                NU                                          NU STIU

TEMA 4

Metodele de procreație asistată medical au scopul de a ajuta cuplurile infertile sa aiba un copil. Unele dintre aceste metode sunt artificiale (inseminarea artificială, fertilizarea in vitro și transferul de embrioni) sau surogat (maternitate surogat) și ridică probleme etice.

INTREBAREA 8

Daca fertilizarea in vitro este realizată cu donator, copilul este în mod deliberat lipsit de o mama sau tatăl biologic. Va angajati în favoarea interesului superior al copilului, pentru limitarea accesului la metode artificiale de procreare asistată medical pentru persoanele care nu se afla intr-un cuplu sau cuplurile de același sex?

DA                                               NU                                                NU STIU

INTREBAREA 9

Practica mamei surogat încurajează considerare corpul femeii drept un obiect, chiar mai mult, un obiect care paote fi comercializat. Sunteți de acord că maternitatea surogat trebuie să fie interzisă în mod clar?

DA                                              NU                                                 NU STIU

TEMA 5

Cele mai multe dintre țările din Europa (și în afara Europei) interzic eutanasia și sinuciderea asistată. Rezoluția 1859 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, intitulat “Protecția drepturilor omului și a demnitatii umană, prin luarea în considerare a dorințelr exprimate anterior de pacienti” (2012) afirma: “Eutanasia, în sensul de uciderea intenționată prin acțiune sau omisiune a unui a unei ființe umane dependente presupunand beneficiul lui sau a ei, trebuie să fie întotdeauna interzisă “.

INTREBAREA 10

Veti susține orice măsură care va preveni extinderea eutanasiei și a sinuciderii asistate in Europa?

DA                                               NU                                               NU STIU

INTREBAREA 11

Înca din 2009, Consiliul Europei a cerut țărilor europene să implementeze ingrijirile paliative ca “un pilon esențial al drepturilor pacientului”, confirmând că eutanasia si sinuciderea asistata nu sunt in nici un fel un mod uman de a pune capăt vieții cuiva cu demnitate. Credeți că Uniunea Europeană ar trebui să promoveze și sa finanțe îngrijiri paliative?

DA                                              NU                                              NU STIU

TEMA 6

Libertatea de conștiință, precum și dreptul la obiecție pe motive de conștiință este recunoscut în conformitate cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (articolul 10). Mai mult decât atât, în Rezoluția 1763 (2010) numit “Dreptul la obiecție pe motive de conștiință în îngrijirea medicală legală”, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a declarat, bazat pe Convenția Europeană a Drepturilor Omului (articolul 9): “Adunarea Parlamentară subliniază necesitatea de a afirma dreptul de obiecție pe motive de conștiință “.

INTREBAREA 12

Acest drept, care se referea în primul rând la avort, are acum un domeniu de aplicare mai larg: selecția prenatală, cercetarea embrionului uman, eutanasia și sinuciderea asistată.

Veti susține orice măsură care ar face o realitate libertatea de conștiință și dreptul la obiecție pe motive de conștiință în cazul în care dreptul la viață este amenințat, în scopul de a pune în aplicare valorile fundamentale ale Uniunii Europene?

DA                                           NU                                               NU STIU

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

RSS LIFESITENEWS.COM

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
%d bloggers like this: