"UNUL DINTRE NOI" ROMANIA

Home » MULTUMIRI » MULTUMIRI!

MULTUMIRI!

Archives

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

@Unul_dintre_Noi

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

https://twitter.com/Unul_dintre_Noi

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Advertisements

Stea Medj

Inititativa legislativa cetateneasca europeana “Unul dintre noi” este initiativa cetateneasca care a strans cel mai mare numar de semnaturi in Uniunea Europeana, aproape 1 900 000,  Romania contribuid cu mai bine de 140 000 de semnaturi. Aceasta realitate ne poate incuraja sa stam cu capul sus in Europa prin magnitudinea participarii noastre la un act de exprimare a responsabilitatii in calitate de cetateni europeni.

E o stire pe care nu o veti citi la agentiile de stiri  Reuters sau Agerpres. Agerpres  nu a considerat stirea suficient de importanta pentru a o publica gratuit in noiembrie, in Anul cetateanului european 2013. Am facut o incercare, dar nedispunand de finantele de rigoare, nu am putut publica o stire similara celei a vizitei unui ambasador la o fabrica de magiun.

Cei care au sustinut “Unul dintre noi” au fost cei care au raspuns cu un “DA” intrebarii daca si viata lor a inceput la conceptie, asemenea vietii tuturor celorlalti semeni, asa cum se intampla de la zamislirea primei vieti omenesti, deci de mii si mii de ani.

Au raspuns cu “DA” intrebarii daca viata lor are o demnitate  similara oricarei alte fiinte umane concepute, iar aceasta demnitate ar trebui respectata prin netransformarea nici unuia dintre noi, nici unei alte fiinte umane, in cobai pentru cercetari inutile, carora nu li se poate atribui calificativul “stiintific”.

Au raspuns cu “DA” faptului ca eliminarea unei alte fiinte umane, oricat de saraca ar fi tara in care a fost zamislita, nu poate fii finantata cu bani europeni sub forma de “ajutor de dezvoltare”. Africa, de exemplu, are nevoie de mijloacele pe care stiinta actuala i le poate pune la dispozitie pentru ca nici o fiinta umana sa mai moare de foame. Are nevoie de pace pentru ca familiile sa isi poata creste copiii, nu de pilule avortive si alte mijloace de ucidere a pruncilor lor. Intelepciunea populara spune:”Copiii sunt bogatia saracului.”

Initiativa cetateneasca este un instrument de democratie participativa pus la dispozitia noastra de Tratatul de functionare a UE de la Lisabona, care a intrat in functie pe 1 aprilie 2012.  Dintre cele 7 etape, pana in prezent au fost parcurse urmatoarele pentru care dorim sa adresam multumiri tutror participantilor.

1. Etapa de pregatirea si infiintarea unui comitet al cetatenilor

Multumim eurodeputatului Carlo Casini care este presedintele Miscarii pentru Viata (Movimento per la Vita) din Italia. In august 2011, la Rimini, dansul a propus ca prima petitie din cadrul Initiativei Cetatenesti Europene sa fie initiativa miscarilor pentru viata din Europa  de inscriere in Carta Europeana a Drepturilor Fundamentale a recunoasterii momentului conceptiei (naturale sau in eprubeta) ca momentul inceperii dreptului la viata.

Multumiri tuturor celor prezenti la Roma, pe 10 decembrie 2011, la conferinta organizata  de Movimento per la Vita cu ocazia decernarii  premiului european pentru viata “Maica Tereza de Calcutta”, la care au participat membrii unor organizatii pro-life din: Belgia (“Marche pour la Vie”), Croatia (“Centrul pentru Familie” din Zagreb), Franta (Fundatia “Jerome Le Jeune”), Germania (“Ja zum Leben”), Irlanda (“Youth Defence”), Irlanda de Nord (“Precious Life”) , Marea Britanie (“Christian Concern”“ProLife Alliance”), Polonia (Federatia miscarilor pro-life din Polonia, in mod particular Asociatia Poloneza pentru Apararea Vietii Umane), Portugalia (Federatia portugheza pentru viata), Slovacia, Suedia (“Da Vietii!” si “Pro-Vita”), Italia si Romania (“Darul Vietii”).

2. Inregistrarea propunerii de initiativa

Multumiri tuturor celor care au fost prezenti in Brussels, pe 29 martie 2012, Comitetul cetatenesc al Initiativei “Unul dintre noi” compus din  cetateni din Franta, Italia, Germania, Spania, Marea Britanie, Ungaria si Polonia,  alaturi de reprezentantii a peste 20 de organizatii pro-life europene au semnat cererea Initiativei, care a fost inregistrata la Comisia Europeana pe 1 aprilie 2012: ECI(2012)000005.

Pe 11 mai 2012 Comisia Europeana a dat raspunsul pozitiv ICE “Unul dintre noi”, care a  a fost lansata oficial in Italia (Roma: “Life Day”-20 mai 2012), Romania (Iasi: 26-28 iulie 2012) si  Spania (Madrid: 18 ianuarie 2013).

3. Certificarea sistemului de strangere a semnaturilor online

Din decalajul primelor  lansari  se observa cat de anevoios a fost inceputul strangerii semnaturilor, ceea ce a condus Comisia Europeana sa prelungeasca aceasta faza cu 6 luni pentru primele 9 initiative inregistrate. Multumiri tuturor celor care, in ciuda dificultatilor,  au participat si la adunarea generala de la Roma, din 10 decembrie 2012 si  in mod deosebite biroului de coordonare de la Brussels, condus de Ana del Pino, care prin trei persoane a facut imposibilul si a coordonat 28 de tari.

4. Strangerea semnaturilor

Aici se cuvine sa amintim ca toate eforturile au fost sustinute prin munca voluntarilor, cu donatii minime, ca putini dintre noi aveau experienta necesara.

In Romania, multumiri deosebite celor care s-au  implicat din primele luni in strangerea semnaturilor: “Darul Vietii”ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIAREINNOIREA CARISMATICA CATOLICAASOCIATIA “FAMILIA SI VIATA” – ROMANASOCIATIA MEDICILOR CATOLICI DIN BUCURESTISTUDENTI PENTRU VIATAMISCAREA BUNA VESTIRE PENTRU OCROTIREA COPIILOR NENASCUTI.

Initial,in Romania, strangerea semnaturilor a fost extrem de anevoiasa, pentru ca era o premiera, numarul voluntarilor a fost redus, nu dispuneam de mijloacele financiare necesare pentru a face cunoscuta initiativa.

Multumim in mod deosebit PATRIARHIEI ORTODOXE ROMANA, care prin reprezentanta sa  pe langa institutiile europene si Comisia Episcopatelor (Romano-Catolice) din Europa (COMECE) a sustinut activ amendarea în Parlamentul European a articolelor care privesc aspecte etice (in special problema finantarii cercetarii pe embrioni umani) ale noului program cadru de cercetare 2014-2020 – Orizont 2020 si a inteles importanta Initiativei “Unul dintre noi”. Astfel a fost posibil ca Romania sa devina in luna iulie 2013 prima tara cu majoritate ortodoxa care se alatura tarilor care au atins minimul necesar de semnaturi cerute de reglementarile UE, acele 750 de semnaturi X 35 de europarlamentari romani =  24 750.  Probabil unic in Uniunea Europeana este si faptul ca toti liderii cultelor oficial recunoscute in Romania, în şedinţa anuală de lucru din 20 iunie 2013, sub preşedinţia Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul României (potrivit Statutului care prevede preşedinţia prin rotaţie), si-au declarat sustinerea pentru promovarea initiativei Unul dintre noi. 

“Miracolul romanesc” a fost posibil prin munca anonima a sute si sute de romanii de toate varstele, care au prestat sute de mii de ore voluntariat, de cele mai multe ori scotand banii din propriul buzunar pentru printarea formularului si plicul, timbrul de trimitere, care au renuntat  a se gandi la osteneala proprie. Dar si prin raspunsul pozitiv dat de toti cei care au semnat, care au luat din timpul lor, care au acordat incredere celor care le-au cerut datele de identitate, care au completatat un formular complicat, online si pe hartie.

Acest miracol de disponibilitate si implicare nu a facut obiectul stirilor si reportajelor despre cetateni, voluntari etc Dar constituie o dovada indubitabila a potentialului de responsabilitate, bunatate si dorinta cetateanului roman de a-si face auzita vocea in domeniul legislativ european legat de probleme vitale, din prezentul si viitorul Uniunii Europene. Si daca ne intereseaza prezentarea acestor aceste probleme “guvernului” UE, Comisiei Europene, atunci in mod cert intereseaza ce se intampla cu aceleasi chestiuni in politica romaneasca. Altfel nu am fi consecventi, nu-i asa?

Semnaturile au fost stranse din catune cu o singura strada pana la orasele mai mari sau mai mici din Romania, cum ar fi Timisoara, Iasi, Oradea, Sibiu,  Calarasi, Slobozia, Bucuresti, Botosani, Bucuresti, Dorohoi, Targu Mures. Practic fiecare judet are un minim de cateva mii de semnatari. La care  se adauga cele din diaspora, din Spania, Belgia, Italia etc  O mentiune speciala pentru Asociatia Csíki Anyák Egyesülete (Mamicile din Zona Ciucului) care au colaborat cu  colegii “Egy közülünk”: UNGARIA, pentru a strange semnaturi pentru Romania.

Ultima zi de semnare a fost 1 noiembrie 2013, iar predarea la Autoritatea Nationala pentru Protectia Datelor s-a produs pe 11 noiembrie 2013.

Uneori posta a intarziat si cu doua saptamani transmiterea semnaturilror, asa ca unele au ajuns dupa termenul de predare. Totusi si aceste semnaturi au valoare  in planul afirmarii demnitatii umane incepand de la conceptie, chiar daca nu pot fi incluse in intregul proces. Daca in Italia, tara cu cea mai mare contributie, ponderea au constituit-o semnaturile pe hartie, la noi au avut o pondere mare cele online. Ii multumim in mod deosebit coordonatoarei sefe din Spania, d-na Ana del Pino,  care a stat timp de 20 de ore langa computerul de pe care s-au transferat semnaturile online pe un CD pentru a fi predate autoritatii nationale.

5. Verificarea declaratiilor de sustinere

In prezent suntem in aceasta faza de verificarea si asteptam certificatele pentru a fi prezentate Comisiei Europene. Nu am avut ragaz si alaturat va prezentam felicitarile multumirile calduroase adresate de Grégor Puppinck, presedintele Comitetului european al Initiativei Cetatenesti “Unul dintre noi”  tuturor persoanelor si institutiilor, dar si eurodeputatilor si gruparilor politice, care s-au mobilizat pentru a bloca proiectului de rezolutie Estrela si pentru adoptarea unei rezolutii alternative.

Votul acestei zile este un puternic semnal pozitiv  pentru urmarea procedurilor legislative, in fata Comisiei si Parlamentului European din cadrul Initiativei Cetatenesti “Unul dintre Noi”. In fapt rezolutia alternativa adoptata reafirma faptul ca aceste chestiuni legate de avort si de politicile de sanatate revin competentei statelor membre. Acest aspect este concordanta cu propunerea legislativa “Unul dintre noi” care cere Uniunii Europene sa respecte in aceasta privinta suveranitatea statelor, punand capat finantarii din banul public european al avortului in lume si al cercetarii distructive asupra embrionului in Europa.

Victoria aceasta este o marturie a dinamicii “cetatenesti” care se manifesta in Europa in favoarea apararii vietii, familiei si a libertatii de constiinta. Aceasta mobilizarea exemplificata si de cele doua milioane de semnatari ai initiativei “Unul dintre noi” reprezinta o miscare de fond si de durata dusa prin vointa de a apara viata, libertatea si demnitatea umana si de a da marturie ca un alt fel de politica este posibila si necesara, in mod specific, de a sprjini familiile si femeile insarcinate.

Urmatoarele faze sunt:

6. Prezentarea initiativei in atentia Comisiei Europene

7. Examinarea initiativei, audierea publica în Parlamentul European si raspunsul Comisiei

Acest timp il folosim pentru a ne informa mai bine, cum a fost la Cogresul de la Cracovia, a in cerca sa initiem proiecte de educare, in timp ce incercam sa facem un bilant.

Cum este cel financiar. UE nu pune la dispozitie fonduri pentru a se asigura ca initiativele cetatenesti sunt puse in miscare de o autentica implicare. Cheltuielile locale au fost acoperite de fiecare, dar pentru anumite cheltuieli, inclusiv cele de reprezentare ale Romaniei, bilete de avion si hotel, atat timp cat a fost posibil a contribuit “Pontes Vitae”. Anul acesta fondurile romanesti, cu o donatie de 300 lei si  20 $ din partea unei familii romanesti,  s-au epuizat rapid si pentru reprezentare Romania a fost ajutata de Italia, Spania si Polonia (gazda minunata pentru toti cei patrureprezentanti ai Romaniei).

Pentru reperezentarea Romaniei mai avem  o datorie de aproape 700 de euro, mai mult de jumatate datorata Spaniei. Ar fi minunat sa o putem plati cat mai repede si avem nevoie de ajutorul celor care care se pot dispensa de o suma in aceste zile. Avem un singur cont, in lei, dar, in cazul in care doriti sa donati si euro gasim o solutie. Va rog sa trimiteti un e-mail la unuldintrenoiromania@yahoo.com.

Ar fi bine sa putem privim anul 2014 chiar prin prisma unui bilant pozitiv de fonduri, pentru a incepe sa schitam cel putin proiecte de informare. In fapt avem mai multe proiecte si sunt necesari multi colaboratori. Multumiri anticipate!

Speram ca anul 2014, dedicat familiei de catre Uniunea Europeana, sa aduca si mai mult optimism celor care construiesc prezentul si viitorul Romaniei si al fiecarui stat membru UE, prin prisma respectului profund al vietii si demnitatii fiecarui om.

Anul Cetateanului 2013 a demonstrat ca

“Poporul Vietii este unit sau nu exista!”

PS: pentru cei care se intreaba ce legatura are aceasta scena a Nativitatii cu Initiativa europeana le reamintim faptul ca steagul UE are 12 stele, cele inspirate de coroana Sfintei Fecioare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

RSS LIFESITENEWS.COM

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
%d bloggers like this: