"UNUL DINTRE NOI" ROMANIA

Home » LEGISLATIE EUROPEANA » ESTE IVF INCLUSA IN DOMENIILE DE COMPETENTA ALE UNIUNII EUROPENE?

ESTE IVF INCLUSA IN DOMENIILE DE COMPETENTA ALE UNIUNII EUROPENE?

Archives

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

@Unul_dintre_Noi

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

https://twitter.com/Unul_dintre_Noi

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Advertisements

MB 2013 embr 1 Una dintre conditiile  acceptarii unei initiative legislative cetatenesti este ca aceasta sa se adreseze unei probleme care face parte din domeniile de competenta ale Uniunii Europene,  pentru a avea drept consecinta o propunere legislativa din partea Comisiei Europene.

Grupul de experti care a pregatit Initiativa “Unul dintre noi” a trebuit sa tina cont de aceasta cerinta si a studiat si utilizat elementele de drept reglementate:

DISPOZITIILE TRATATELOR CONSIDERATE RELEVANTE:

 – Articolul 2 TUE (Fondarea şi scopul Uniunii: demnitatea umană, egalitatea, drepturile omului);

– Articolele 1 şi 2 ale Cartei drepturilor fundamentale: demnitatea umana , dreptul la viaţă).

– Articolul 17 TUE (Atribuţiile generale ale Comisiei: promovarea interesului general al Uniunii şi luarea iniţiativelor corespunzătoare în acest scop, asigurarea aplicării tratatelor, precum şi a măsurilor adoptate de instituţii în temeiul acestora, executarea bugetului şi gestionarea programelor, luarea iniţiativelor de programare multianuală a Uniunii).

– Articolul 4 paragrafele 3 si 4 TFUE (Atriubuţiile UE în domeniile cercetării, dezvoltării tehnologice, cooperării pentru dezvoltare şi ajutor umanitar).

– Articolul 168 TFUE: Uniunea şi statele membre favorizează cooperarea cu ţările terţe şi cu organizaţiile internaţionale în domeniile cercetării, dezvoltării tehnologice si demonstrative.

– Articolele 180 si 182 TFUE (Adoptarea programelor-cadru multianuale de cercetare, în conformitate cu procedura legislativă ordinară).

– Articolele 209 si 210 TFUE (Adoptarea programelor-cadru multianuale in domeniul  cooperării cu ţarile în curs de dezvoltare).

– Articolul 322 TFUE (Adoptarea normelor financiare aplicabile bugetului general, în conformitate cu procedura legislativă ordinară, prin regulamente).

Fara respectarea acestor Tratate al Uniunii Europene  si de Functionare al Uniunii Europene Comisia Europeana  NU AR FI ADMIS nici macar lansarea “Unul dintre noi”. Vezi aici initiative respinse.

Ceea ce nu este de competenta Comisiei Europene este clar exprimat intr-un text extrem de recent legat de In Vitro Fertilizatie: Infertilitate in Uniunea Europeana: tehnicilor de reproducere asistata Comisia Europeana este constienta de problemele legate de infertilitate involuntare ca o conditie medicala grava avand consecinte negative grave asupra bunastarii cuplurilor in cauza. Tehnici de reproducere, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV) joaca un rol important în remedierea infertilitatii involuntare. Este la latitudinea statelor membre sa stabileasca daca astfel de tratamente sunt acoperite de asigurari sociale si daca acestea sunt furnizate de sistemele publice de sanatate.

Ceea ce explica faptul ca initiativle legislative legate de IVF revin an de an pe masa comisiilor si Parlamentului Romaniei. Concluzia Comisiei Europene in fata statisticilor prezentate este urmatoarea: Intervențiile FIV in statele membre ale UE conducl la 1% până la 4% din toate nasterile. …este putin probabil ca o mai mare disponibilitate a tehnicilor de reproducere asistata ar contribui in mod semnificativ la cresterea ratelor de fertilitate din Europa.

Concluzia aceasta probabil poate fi folosita si de Ministerul Sanatatii pentru a-si justifica urmatoarea decizie: Asociatia SOS Infertilitatea si-a propus sa atraga atentia Ministerului Sanatatii si societatii romanesti asupra gravitatii consecintelor opririi finantarii Subprogramului de Fertilizare in Vitro si embriotransfer. Aceasta fiind tema centrala a 16-22 septembrie 2013: Saptamana Nationala de Constientizare a Infertilitatii.

Stirea incetarii platii IVF de catre Ministerul Sanatatii este recenta, asa incat va trebui sa cercetam circumstantele. Intre timp este un lucru pozitiv ca vieti nevinovate ale unor potentiali semeni nu vor termina in congelatoare sau vor fi “redusi”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

RSS LIFESITENEWS.COM

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
%d bloggers like this: