"UNUL DINTRE NOI" ROMANIA

Home » EXPLICATII » INTREBARI SI RASPUNSURI FRECVENTE

INTREBARI SI RASPUNSURI FRECVENTE

Archives

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

@Unul_dintre_Noi

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

https://twitter.com/Unul_dintre_Noi

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Advertisements

WEEK FOR LIFE 2012 afis1

Care este rezultatul optim al acestei ICE?

Schimbarea regulilor de finantare conform propunerilor.

Crearea unei noi miscarii pro-life la nivelul Europei.

Constientizarea politicienilor asupra faptului ca dreptul la viata este o chestiune care intereseaza pe numerosi votanti si ca ei trebuie sa tina cont acest fapt

.

Cat va dura rezultatul, avand in vedere considerabilul efort cerut?

In politica nici un rezultat nu dureaza vesnic. Lupta pentru respectarea dreptului la viata trebuie sa fie permanenta deorece atacurile impotriva dreptului la viata vor fi continue.

Totusi, daca initiativa va fi un succes aceasta ar putea fi inceputul unei noi mobilizari a miscarii pro-vita din intreaga Europa. Fiecare experienta obtinuta poate fi folosita in viitoare campanii privind alte subiecte pro-vita. In acest sens ne asteptam ca rezultatul sa fie de foarte lunga durata.

Care poate fi  cel mai negativ rezultat in cazul in care se aduna 1 milion de semnaturi?
Ca regulile de finantare sa ramana neschimbate.

Va crea ICE “Unul dintre noi” un precedent pentru competenta UE in privinta subiectelor legate de viata?

Nu, o ICE nu poate schimba scopul competentelor in UE.

Chiar daca sunt neclaritati despre legalitatea finantatrii de catre UE a cercetarii pe celule stem embrionare si finantarea avortului in tarile in curs dedezvoltare, UE se comporta ca si cum ar dispune de competentele respective. Unica modalitatea de a opri aceasta auto-atribuire a competentelor ar fi sa se aduca Comisia in fata Curtii, ceea ce poate fi intreprins numai de state membre sau de europarlamentari, deci nu de catre cetateni.  Este improbabil ca aceasta se va intampla vreodata.

Pe de alta parte ICE “Unul dintre noi” nu implica, explicit sau implicit, recunoasterea comptetentelor UE asupra subiectelor legate de viata. Este perfect posibil sa se sustina ICE si in acelasi timp sa se afirme ca UE nu are o baza legala pentru activitaile sale in acest domeniu.

UE nu este obligata sa schimbe lege asa cum o cere “Unul dintre noi”. Care este probabilitatea ca UE sa schimbe legea?

ICE nu este diferita de initiative populare la nivel national: nu este nici o garantie ca legea va fi schimbata daca initiativa va avea succes.

Totusi, initiative cetatenesti cu succes creeaza o presiune politica considerabila, in special daca cealalta parte nu este capabila sa mobilizeze o sustinere populara asemanatoare. In privinta ICE “Unul dintre noi” ar trebui sa observam ca un numar redus de cercetatori dintr-un numar foarte mic de tari vor beneficia de fapt de finantarea UE pentru cercetari in domeniul controversat al cercetarii celulelor stem.

Este putin probabil ca finantarea in tari din lumea a treia sa primeasca un sprijin real din partea unui public larg. Acele politici sunt sustinute de organizatii precum “Planned Parenthood” si “Marie Stopes”, care, avand un acces important la cei care iau decizii in UE, dar un sprijin redus in randul publicului, se tem foarte mult ca acest subiect sa fie dezbatut public.

ICE este un nou instrument care a fost anuntat ca initiind o noua perioada de democratie participativa in UE. “Unul dintre noi” este chiar una dintre primele IEC si are sanse foarte mari sa fie si prima care va atinge (semnificant!) mai mult de un milion de semnaturi. Daca UE decide sa nu schimbe legea conform propunerii, atunci pretul platit prin prisma credibilitatii va fi probabil mare.

Chiar daca Comisia Europeana ar raspunde pozitiv, adica va initia schimbarea regulilor finantarii, nu ar fi putin probabil ca o astfel de schimbare sa fie aprobata in Parlament si in Consiliu?

Prin Tratatul de la Lisabona, UE si-a propus acest nou instrument in scopul diminuarii deficitului democratic de care sufera in prezent. A nu raspunde unei ICE, care s-a dovedit a fi sustinuta larg in majoritatea Statelor Membre, ar insemna o grava priedere a credibilitatii institutiilor UE. De aceea Parlamentul va fi foarte atent in a respinge o propunere care ar crea si mai multe sentimente negative privitor la UE printre cetatenii sai.

Chiar daca schimbarea ceruta va fi efectuata, aceasta nu ar putea fi schimbata peste cativa ani, din nou si ar putea fi reintrodusa finantarea distrugatoare de viata?

Da, teoretic aceasta ar putea fi schimbata. Totusi, aceasta ar ridica din nou intrebari privind credibilitatea democratiei UE. Costul politic al schimbarii legilor sustinute de o initiativa populara este in mod sigur mai mare decat cel prin abrogarea unor legi “normale”.

Are sens considerabilul efort necesar pentru succesul initiativei “Unul dintre noi”, avand in vedere ca rezultatul este foarte nesigur?

Da, desigur are sens, pentru ca ii va informa pe politicieni despre faptul ca subiecte legate de “dreptul la viata” sunt importante pentru multi cetateni. In prezent, multi politicieni par a nu fi la curent  cu acest fapt, dar situatia ar putea fi schimbata in mod cert in cazul in care “Unul dintre noi” va fi prima initiativa cu succes si in mod special daca sustinerea va depasi mult un milion de semnaturi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

RSS LIFESITENEWS.COM

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
%d bloggers like this: